Me tiedämme, mikä auto sinulle sopii

27. toukokuuta 2021

Vertailussa markkinoiden kuumimmat sähköautot

Sähköautot ovat tulossa rytinällä Suomeen. Me kerromme, sopiiko sähköautoilu ylipäätään sinulle ja käymme läpi markkinoiden kolme kuuminta sähköautoa: Tesla Model 3, Polestar 2 ja Volvo XC40 Recharge.

Mikä sähköauto sopii juuri sinulle?

Jos olet kantakaupunkilainen, jolla ei ole minkäänlaista latausmahdollisuutta esimerkiksi kadunvarsiparkissa, sähköautoa on sinulle vaikea suositella. Tällöin auton takia joutuu tekemään enemmän kompromisseja, sillä autoa on käytävä erikseen lataamassa. Kolmesta autosta Tesla taipuisi kuitenkin suuren toimintamatkansa ansiosta tähän parhaiten.

Jos olet esikaupunkilainen, jolla on kotona mahdollisuus ladata autoa, kaikki kolme autoa sopivat hyvin. Kun sähköauton laittaa yön yli lataukseen, voi aamulla aina lähteä liikkeelle autolla, jossa on ns. ”tankki täynnä”. Se on arjen luksusta.

Jos** ajat autolla paljon**, sähköautot vaativat enemmän ennakkosuunnittelua kuin polttomoottoriautot. Tesla Model 3 lataa kuitenkin niin nopeasti, että sen kanssa pidemmätkin matkat soljuvat melko helposti. Ajaminen on kaikilla kolmella paljon halvempaa kuin polttomoottoriautoilla – kotona ladattaessa kaikista halvinta.

Etenkin Tesla sopii talouden ykkösautoksi, tietyin rajaehdoin myös Volvo ja Polestar. Monet hoitavat sähköautolla lähellä olevat arkiajot ja mökkireissuille sekä Lapin matkalle jätetään perinteisempi auto.

Näin sähköautot eroavat toisistaan

Tesla on sähköautoilun pioneeri ja räväkän amerikkalaisvalmistajan Model 3 on sekä maailmaan myydyin sähköauto että ominaisuuksiltaan alansa huippua. Perinteiset autonvalmistajat ovat vasta aivan viime aikoina heränneet sähköautoiluun: Volvo toi ensimmäisen sähköautonsa markkinoille vasta loppuvuonna 2020. Polestar on puolestaan Volvon uusi sporttisuutta henkivä ja vain sähköistettyjä autoja valmistava sivubrändi, joka pyrkii haastamaan uudella 2-mallillaan Tesla Model 3:n.

Käymme seuraavassa kohta kohdalta läpi, millaisia autoja nämä sähköautot ovat ja kerromme, sopivatko autot juuri sinun käyttöprofiiliisi. Sähköautoiluun ei kannata hyökätä suin päin, me emme missään nimessä suositte sinulle autoa, joka ei arkeesi sovi.

Kaikki sähköautot kun eivät ole samanlaisia.

Tilat ja tilankäyttö: Tesla matala, Volvo kulmikas

Tilat ja tilankäyttö: Tesla matala, Volvo kulmikas

Tesla on korimuodoiltaan perinteinen sedan. Se on matalampi ja solakampi kuin kilpailijat Volvo ja Polestar. Tämä tarkoittaa aavistuksen ahtaampia sisätiloja sekä epäkäytännöllisempää tavaratilaa kuin esim. Volvo XC40:ssä, joka on korkeampi katumaasturi. Jos pidä korkeammasta ajoasennosta ja helposta pääsystä autoon, Tesla ei sovi sinulle. Polestar 2 osuu tiloiltaan jonnekin Teslan ja Volvon väliin. Se ei ole yhtä tilava kuin Volvo, mutta sen liftback-tyyppisesti avautuva takaluukku on käytännöllisempi kuin Teslan pienempi lastausaukko. Kaikissa kolmessa autossa kätevä etutavaratila esimerkiksi latausjohdoille. Mikään näistä kolmesta autosta ei ole valtava perheauto, mutta kaikkiin menee melko mukavasti neljä normaalikokoista aikuista. Kulmikasta Volvoa voi pitää ryhmän käytännöllisimpänä autona.

Teknologia ja ohjaamo: Tesla on kuin Apple, Volvo ja Polestar luottavat Googleen

Teknologia ja ohjaamo: Tesla on kuin Apple, Volvo ja Polestar luottavat Googleen

Model 3:n ehdoton valtti on siinä, että se on suunniteltu kokonaisvaltaisesti sähköautoksi, ja sen käyttöliittymä on suunniteltu palvelemaan sähköllä ajoa. Toisaalta Tesla kulkee käyttöliittymäsuunnittelussa omia polkujaan. Ohjaamossa ei ole lainkaan erillisiä käyttökytkimiä, sillä kaikki toiminnot on siirretty kosketusnäyttöön. Jos et pidä kosketusnäytöistä, Tesla ei ole autosi. Volvo XC40 Recharge ja Polestar 2 ovat tältä osin perinteisempiä autoja. Niissä käytetään Googlen Android -käyttöjärjestelmää, joka on nykyaikainen ja sujuva. Sisätilojen laatuvaikutelmaltaan Volvo ja Polestar ovat selvästi Teslaa edellä.

Turvallisuus: Volvon turvallisuuteen voi luottaa

Turvallisuus: Volvon turvallisuuteen voi luottaa

Volvolla on turvallisen auton maine, ja se pitää myös paikkansa. Volvo XC40 on yksi markkinoiden turvallisimmista autoista, mutta eivätpä Polestar 2 ja Tesla Model 3 paljon huonompia ole. Polestar 2 on teknisesti hyvin samanlainen Volvon kanssa, joten myös turvallisuus on siinä kunnossa. Tesla on pärjännyt hyvin törmäystesteissä, joskin Teslan turvajärjestelmät ovat ”rohkeampia” kuin Volvossa.

Varustelu: Tesla, Volvo ja Polestar ovat erinomaisesti varusteltuja

Varustelu: Tesla, Volvo ja Polestar ovat erinomaisesti varusteltuja

Kaikki kolme autoa ovat hyvin varusteltuja. Teslassa vakiovarustus on todella kattava, ja lisävarusteet liittyvät lähinnä autonomiseen ajamiseen ja auton väriin. Volvo on perinteisempi, ja varustetasoja on kaksi: Plus ja Pro. Polestar on tuore merkki Suomessa, joten alkuun autot ovat valmiiksi varusteltuja. Valittavana on Performance Pack, joka tekee autosta sporttisemman ajaa.

Ajettavuus ja mukavuus: Tesla ja Polestar tarjoavat sporttia, Volvo mukavuutta

Ajettavuus ja mukavuus: Tesla ja Polestar tarjoavat sporttia, Volvo mukavuutta

Kaikki kolme autoa ovat hyviä ajaa. Tesla on viritetty melko jämäkäksi, mikä tuo vakautta, mutta voi toisille tuntua epämukavuutena. Model 3 on myös melko meluisa Suomen teillä. Volvo XC40 on kolmikon mukavin auto, eikä se ole erityisen sporttinen. Se on myös hiljaisin. Polestar 2 muistuttaa Volvoa, mutta on jämäkämpi ja sporttisempi. Ajajalle näistä kolmesta sopii Polestar 2 ja mukavuutta hakevalle Volvo.

Toimintamatka ja lataaminen: Tesla kulkee pisimmälle ja lataa nopeimmin

Toimintamatka ja lataaminen: Tesla kulkee pisimmälle ja lataa nopeimmin

Sähköautoissa toimintamatka ja lataaminen ovat tärkeimpiä ominaisuuksia. Tesla edustaa kummassakin alan huippua, sillä sen toimintamatka on erinomainen ja pikalatausajat lyhyet. Kesällä Teslalla pääsee yli 500 km ja talvellakin 400 km. Paljon ajavalle ja tien päällä aikaa viettävälle Model 3 on siksi ykkösvalinta. Volvo ja Polestar jakavat tekniikan keskenään. Kumpikin auto kuluttaa enemmän kuin Tesla, eivätkä niiden latausnopeudet yllä Teslan tasolle. Kannattaa varustautua siihen, että Polestarin ja Volvon toimintamatka on käytännössä noin 300–400 km ja laturilla joutuu viettämään noin kolme varttia, kunnes matka jatkuu.

Me tiedämme, mistä sinä pidät

Asiakaskokemukseemme ja autoista keräämäämme dataan perustuen me tiedämme, millainen auto sopii juuri sinulle. Autovalmistajista riippumattomana toimijana me haluamme palvella ja auttaa tekemään viisaita valintoja. Meidän autovertailuissamme otetaan huomioon myös esimerkiksi käyttötarve ja elämäntilanne.

Ota yhteyttä!

Kiitos, haluan tarjouksen!
Jätä yhteystietosi niin teemme sinulle tarjouksen.
Jaa tämä artikkeli