Hybridi vai täyssähkö?

Erot ja yhtäläisyydet

Sähköautoilusta on tullut arkipäivää, ja autoissa on yhä enemmän valinnanvaraa. Haluatko aloittaa sähköautoilun hybridillä, kevythybridillä, ladattavalla hybridillä vai täyssähköautolla? Katso erot alta ja valitse, mikä vastaa parhaiten tarpeitasi.


Perinteinen hybridi eli HEV

Myös HEV:ssa on polttomoottori ja sähkömoottori. Sitä ei kuitenkaan ladata ulkoisesti, vaan se hyödyntää esimerkiksi jarrutusenergian talteenottoa ladatessaan itse itseään. Perinteisellä hybridillä pystyy ajamaan pelkällä sähköllä vain lyhyitä matkoja (n. 1-2 km), minkä jälkeen se siirtyy käyttämään polttomoottoria.

Ladattava hybridi eli PHEV

Ladattavassa hybridissä on sekä polttomoottori että sähkömoottori, jonka akku ladataan ulkoisesta virtalähteestä. Ladattavalla eli plug-in-hybridillä voidaan ajaa pidempiä matkoja (tyypillisesti 40-60 km, joillakin uusimmilla malleilla jopa lähes 100km) pelkällä sähköllä, ja se myös lataa jonkin verran itse itseään. Autoverotus suosii plug-in-hybrideja.

Kevythybridi eli MHEV

MHEV on muuten samankaltainen kuin HEV-hybridi, mutta toisin kuin HEV:llä, sillä ei voi ajaa edes pieniä matkoja pelkällä sähköllä. Kevythybridi käyttää sähköä lähinnä esimerkiksi paikaltaan lähdön avustamiseen. Sähkömoottorin erillinen 12 tai 48V akku latautuu automaattisesti jarrutusenergian talteenottoa hyödyntämällä, eikä autoa tarvitse erikseen ladata.

Täyssähköauto

Täyssähköautossa on iso akku, joka on yhdistetty vähintään yhteen sähkömoottoriin. Bensiiniä, kaasua tai dieseliä ei siis tarvita lainkaan. Teslan kaltaisen uusien yritysten ja alan johtavien automerkkien kuten Audin, BMW:n, Mercedeksen, Volkswagenin ja Nissanin innovaatioiden ansiosta täyssähköautot ovat yhä edullisempia. Niiden suosio on vahvassa kasvussa.

Myös latausmahdollisuudet ja -teknologia kehittyvät ja paranevat koko ajan. Viime vuosina latausverkosto on kasvanut eksponentiaalisesti, erityisesti Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Kiinassa.

Tutustu sähköautoihimme

Sähköautomerkkien ja -mallien valikoima laajenee jatkuvasti, ja toimintamatkat pitenevät. Myös latausverkoston nopea kasvu helpottaa sähköautoiluun siirtymistä. Sähköautoilu on nyt vaivattomampaa ja houkuttelevampaa kuin koskaan ennen. Kokeile sinäkin!

Haluatko pysyä ajan tasalla autoilusta?
Jätä yhteystietosi ja olet uutiskirjelistallamme! Uutiskirjeemme ilmestyy 4 kertaa vuodessa ja sen sisältö on suunniteltu erityisesti kuluttajille.