Opel Vivaro-e

Tonniluokan pakujen sähköistäjä

Tonniluokan pakut ovat vuosi toisensa jälkeen kovaa valuuttaa Suomessa. Syy on selvä. Tarjontaa on hyvin eli monella merkillä on omansa, ja malli palvelee erinomaisesti monia yritys- ja yrittäjätarpeita.

Opel Vivaro on yksi neljästä samalle perusrakenteelle valmistetusta tonniluokan pakettiautosta. Sen sisarmalleja ovat Opelin nykyisen omistajan PSA:n Citroën Jumpy,Peugeot Expert sekä japanilaisen Toyotan Euroopan markkinoille suunnattu Proace.

Nelikon sähköiset mallit valmistetaan Opelin tehtaalla, joten on luonnollista, että salamamerkki saa ensimmäisenä täyssähköisen Vivaro-e:n linjalta ja myyntiin. Odotukset ovat varmasti kovat. Nyt on kyseessä ensimmäinen todellinen sähköinen vaihtoehto dieselkoneisen Vivaron tai jonkun muun pakun korvaajaksi.

Konsernitekniikka käytössä

Opel Vivaro-e:n sähkömoottorina toimii sama 100-kilowattinen (136 hv) sähkömoottori, joka on käytössä laajasti PSA:n malliston sähköautoissa. Näitä ovat muun muassa jo myynnissä olevat Opel Corsa-e, Peugeot e-208 ja Peugeot e-2008 sekä tuleva Citroen e-C4.

Sarjatuotannossa on tunnetusti iso etu, jos pystyt myymään samaa kerran valmistettua tekniikkaa mahdollisimman monessa tuotteessa. Miten maksimissaan 136 hevosvoimaa ja 260 newtonmetriä vääntöä tarjoava sähkömoottori riittää liikuttamaan pakettiautoa, joka painaa kuskin kanssa noin kaksi tonnia?

Tarjolla kaksi akustoa

Tarjolla kaksi akustoa

Opel Vivaro-e on tarjolla kahdella akustovaihtoehdolla ja kolmella koripituudella, jotka ovat lyhyt (S), keskipitkä (M) ja pitkä (L). Lyhyt Vivaro-e on tarjolla vain pienemmällä 50 kWh akustolla, kun keskipitkän ja pitkän saa joku pienemmällä akustovaihtoehdolla tai isolla 75 kWh akustolla. Koeajossa oleva Vivaro-e M-keskipitkä Comfort on varustettu isommalla akustolla.

Isomman 75 kWh akuston saa nopeimmillaan vielä harvinaisella 100 kW:n pikalatauksella 48 minuutissa 80 prosentin varaukseen. Pienemmässä sama kestää 32 minuuttia. Tämä tarkoittaa, että enemmän tarjolla oleva 50 kW pikalataus varaa isomman akuston optimaalisissa olosuhteissa 80% täyteen 96 minuutissa ja pienemmän 64 minuutissa.

Vivaro-e:n voi myös lisävarustaa 3-vaiheisella 11 kW OBC-laturilla, jolloin auton ison akuston saa yleisessä type 2 -latausasemalla (16A) täyteen seitsemässä tunnissa. Pienemmässä lataus kestää vajaa viisi tuntia.

Opel Vivaro-e:n lataus onnistuu myös normaalista pistorasiasta, mutta 8A sulakkeella latausaika pienemmälle akustolle on 28 tuntia ja isommalle huimat 42 tuntia.

Yhteenvetona lataamisesta todettakoon, että firman parkkipaikalle ja/tai kotipihalle asennettu type 2 -latausasema 16A sulakkeella sekä 490 euroa kustantava 11 kW OBC-laturi ovat hyviä sijoituksia. Niillä varmistaa, että virtaa saa autoon kohtuullisen nopeasti, eikä lataaminen vie aikaa kymmeniä tunteja.

Erinomainen ergonomia

Opel Vivaro-e:n ohjaksissa ensimmäinen ajatus on, että kauas olemme tulleet reilun 20 vuoden takaisista pakettiautoista, jotka olivat meluisia, epämukavia, hitaita ja saastuttavia.

Ohjaamo on tyylikäs ja viihtyisä. Ajoasennosta saa hyvin henkilöautomaisen. Mittaristo tarjoaa runsaasti tietoa sähkönkulutuksesta ja kuljettajan ajotavasta. Keskellä kojelautaa oleva kosketusruutu on vakiona Vivaro-e:ssä. Dieselkoneiseen Vivaroon sen joutuu ostamaan lisäeuroilla.

Ruudusta löytyy navigaattori, puhelimen, median ja radion ohjaus sekä lisää infoa sähkön varauksesta ja käytöstä. Sen kautta myös ajastetaan Vivaro-e latautumaan edullisella yösähköllä.

Kuskin istuin on yllättävän mukava ja siinä on laajat säätövarat erikokoisia kuskeja ajatellen. Ohjauspyörä liikkuu myös hyvin, vaikka pitkä kuski kaipaisi vielä laajemman pituussuuntaisen säätövaran. Ergonomia ja ajoasento ovat kokonaisuutena kiitettävällä tasolla.

Nautittava ajettavana

Ajaminen Vivaro-e:llä on silkkaa nautintoa. Ohjaamo on hiljainen, kiihdyttäessä kuuluu vain vaimeaa vinkunaa. Auto liikkuu todella ripeästi ja vaivattomasti. Ohjaustuntuma on hyvällä tasolla ja lieneekö syy ison 75 kWh akuston, mutta tyhjänä auto tuntuu yllättävän mukavalta ja tasapainoiselta. Lasti tunnetusti parantaa tonniluokan kuten muiden pakujen ajettavuutta.

Kuski voi halutessaan helposti vaikuttaa sähkönkulutukseen. Se onnistuu toki parhaiten kevyellä sähköjalalla, mutta suunnanvalitsimen vieressä oleva Drive Mode -nappi antaa myös mukavasti lisäeväitä.

Drive Moden takaa löytyy kolme ajoasetusta: Eco, Normal ja Power. Ecolla käytössä on 60 kW ja 190 Nm, jolloin meno on hieman nihkeänoloista. Normal antaa käyttöön 80 kW ja 210 Nm. Auto lähtee käynnistyksen jälkeen aina Normal-asetuksella liikkeelle. Se toimii hyvin arkiajossa, eikä meno ole nihkeänoloista. Power tarjoaa kuskille käyttöön kaikki 100 kW ja 260 Nm, ja sähkömoottorille tunnettuun tapaan voima on välitöntä. Powerilla liikuttaessa meno on iloista ja nautittavaa, eikä yksikään dieselkäyttöinen paku ehdi mukaan ensimmäisten metrien aikana.

**Plussat, mistä koeajossa pidetään: **

Mistä ei pidetä:

Tekniikka - Opel Vivaro-e M-keskipitkä Comfort 136 A 75 kWh

Moottori:
Sähkömoottori 
Teho:
100 kW/136 hv
Vääntö:
260 Nm
Huippunopeus:
130 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:
11,9-13,3 s.
Vetotapa:
Etuveto
Vaihteisto:
Ei vaihteistoa
EU-kulutus:
0 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt:
0 g/km
Kantama:
330 km (WLTP)
Mitat (pit/lev/kork):
4956 mm/1920 mm/1950 mm
Omamassa:
1913-2128 kg
Perävaunupaino jarrullinen:
1000 kg
Malliston hinnat alkaen:
30 354 euroa
Koeajoauton hinta varusteineen:
54 039 euroa
Kiitos, haluan tarjouksen!
Jätä yhteystietosi niin teemme sinulle tarjouksen.
Jaa tämä artikkeli