Autoetu työntekijän näkökulmasta

Artikkelin lukuaika: 2 minAutoilun vinkit
Tavoitteena työsuhdeauto? Mitä sanoo verottaja? Entä kuinka monta kilometriä saat autolla ajaa? Lue lisää artikkelista.
Jaa tämä artikkeli

Tavoitteena työsuhdeauto? Mitä sanoo verottaja? Entä kuinka monta kilometriä saat autolla ajaa?

Kun työsuhdeauton valinta tulee ajankohtaiseksi, valittavana on muutakin kuin automerkki ja menopelin väri.

– Työntekijällä on harvoin selkeä kuva siitä, mitä työsuhdeauto maksaa ja minkä verran se vaikuttaa omaan palkkaan tai verotukseen. Jos edellisessä työpaikassa on ajanut työsuhdeautolla, uudessa työpaikassa aloittava olettaa helposti, että mikään ei muutu, Drivalian avainasiakaspäällikkö Juha Lähteenmäki aloittaa.

– Myös se voi olla epäselvää, voiko valita vapaasti käyttöedun ja vapaan autoedun välillä, tai mikä näiden ero on käytännössä, Drivalian asiakaspalvelupäällikkö Heidi Norhomaa lisää.

– Toisinaan työntekijä miettii, mikä auto olisi omaan tarpeeseen paras ja mikä puolestaan työnantajalle kustannustehokas vaihtoehto, Lähteenmäki jatkaa.

Paljon kysymyksiä. Siksi keräsimme kokoon vastaukset työsuhdeautoiluun liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

1. Miten autoetu vaikuttaa verotukseeni?

Autoetu on palkkatulona verotettava etuus. Vero perustuu verottajan määrittämään verotusarvoon.

Auton verotusarvo määräytyy uuden auton hankintahinnan sekä ensirekisteröintivuoden perusteella. Verotusarvon määrään vaikuttaa myös se, sovitko työnantajan kanssa käyttöedusta (jolloin maksat itse ainakin polttoainekustannukset) vai vapaasta autoedusta (jolloin yritys maksaa kaikki autosta aiheutuneet kulut, myös polttoainekustannukset).

2. Kuinka paljon työsuhdeautolla saa ajaa yksityisajoa?

Yksityisajojen määrä vaikuttaa autoedun verotukseen: jos ajaa yksityisajoa – esimerkiksi matkat kotoa työpaikalle ja takaisin lasketaan mukaan – yli 18 000 kilometriä vuodessa, ylimenevät kilometrit tulee ilmoittaa verottajalle omassa veroilmoituksessa. Kilometreistä täytyy joka tapauksessa sopia työnantajan kanssa, sillä ajettujen kilometrien määrä vaikuttaa auton leasing-vuokraan.

3. Ovatko liisarit aina vain kalliita ja isoja edustusautoja?

Työsuhdeauto voi olla myös esimerkiksi näppärä Nissan Micra, väljä ja perheystävällinen Skoda Octavia tai mikä tahansa muu auto LeasePlanin runsaasta valikoimasta.

4. Miksi huoltoleasing-sopimus on hyvä ratkaisu työsuhdeautoiluun?

– Ei tarvitse itse huolehtia tai murehtia auton kunnosta tai äkillisistä, yllättävistä kustannuksista, koska niitä ei tule itselle maksettavaksi. Työsuhdeautoilijana tiedän, että apua on saatavilla 24/7, jos matka katkeaa yllättäen esimerkiksi tekniseen vikaan. Puolestani on mietitty, missä auto kannattaa huoltaa, kiveniskemät tuulilasissa korjata tai minne viedä auto katsastettavaksi. Pidän erityisesti siitä, että autoa vaihtaessani minun ei tarvitse kantaa huolta vanhan auton myymisestä tai vääntää autoliikkeiden kanssa ehdoista ja maksuajoista. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, Norhomaa toteaa.

Selvitä työnantajan kanssa ainakin

  1. Mikä on autoedun vaikutus palkkaan?

  2. Oletko oikeutettu käyttöetuun vai vapaaseen autoetuun?

  3. Kuinka monta kilometriä olet oikeutettu vuodessa ajamaan?

  4. Mikä on yrityksen kipukynnys hinnalle ja tuleeko lisävarusteiden sisältyä siihen?

  5. Rajoitetaanko sitä, kuka autoa saa lisäksesi kuljettaa?

Oletko miettinyt, miten valita oikea työsuhdeauto?

Millainen työsuhdeauto sinun kannattaa valita? Miten yrityksen autopolitiikka ohjaa työsuhdeauton valintaa? Millainen auto ja millaisin varustein sinun kannattaisi valita?

Pikaoppaamme työsuhdeauton valintaan auttaa pohtimaan oikeita kysymyksiä ennen tärkeää valintaasi. Saat apua tärkeän valinnan tekoon.

Julkaistu 27. huhtikuuta 2023
Oliko tästä artikkelista apua?

Artikkeliin liittyviä aiheita
27. huhtikuuta 2023
Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Autoilun vinkit
Työsuhdeautoilun perusteesit23 toukokuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 4 min
Autoilun vinkit
Paketti- ja jakeluautojen kustannusten nousu huolestuttaa – näillä keinoilla voi saada säästöä 26 kesäkuu 2022 - Artikkelin lukuaika: 3 min
Autoilun vinkit
Selvitä autoedun ehdot ulkomaankomennuksella16 elokuu 2019 - Artikkelin lukuaika: 2 min