Miten sähköautot eroavat polttomoottoriautoista - 5 eroavaisuutta

Artikkelin lukuaika: 2 minSähköinen autoilu
Sähköauto (EV) voi olla parempi valinta muun muassa lompakollesi, ympäristöllesi ja ajokokemuksellesi. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten sähköautot eroavat polttomoottoriajoneuvoista.
Jaa tämä artikkeli

1. Sähköautot tarjoavat poikkeuksellisen ajokokemuksen

Sähköauton ajamisessa on aivan omanlainen tuntuma! Kaasun painaminen tuottaa pehmeän, tehokkaan ja tasaisen kiihdytyksen. Tiesitkö, että useimmat markkinoilla olevat sähköautot saavuttavat 100 km/h nopeuden alle seitsemässä sekunnissa? Luxus-mallit pystyvät tähän jo alle 3 sekunnissa.

Sähköautoista lähtee myös paljon vähemmän ääntä polttomoottoriajoneuvoihin verrattuna, jolloin ajokokemus on rentouttavampi paitsi sinulle, myös muille. Kaikki sähköautot ovat automaattivaihteisia, joten auton sammumisen riskiä ei ole eikä sinun tarvitse käyttää kytkintä. Ja mikä tärkeintä, sähköautojen painopiste on matalampi ja liikkuvia osia on huomattavasti vähemmän, minkä vuoksi ne ovat myös turvallisempia kuin polttomoottoriautot.

2. Sähköautojen avulla ajat ympäristöystävällisemmin

Koska sähköautot ovat päästöttömiä, yrityksillä on mahdollisuus ottaa suuriakin askeleita kohti omia ympäristötavoitteita vaihtamalla sähköiseen autokantaan. Esimerkkinä: tehokkuutensa ansiosta sähköautoilla on pienempi hiilijalanjälki, vaikka niitä ladattaisiinkin uusiutumattomista energialähteistä tuotetulla sähköllä. Kaikki tämä tarkoittaa, että sähköisen autokannan omistamisen myötä parannat myös yrityksesi brändimielikuvaa.

Sen lisäksi kuljettajana osallistut ympäristötalkoisiin ja parannat ilmanlaatua paikoissa, joissa ajat!

3. Sähköautojen latausinfrastruktuuri kehittyy

Muutaman vuoden sisällä latauspisteiden määrä on noussut n. 50 % vuodessa. Jo vuonna 2021 mailmanlaajuisesti asennettuna oli yli 500 000 latauspistettä. Kolmasosa näistä oli pikalatauspisteitä, joissa sähköauton akun voi ladata lähes täyteen (80 %) vain puolessa tunnissa.

Huolestuttaako sinua sähköautoissa toimintamatka? Ajan myötä latauspisteiden määrän kasvaminen vie toivottavasti ahdistuksen toimintamatkan ympäriltä. Tälläkin hetkellä 75 % ihmisten tekemistä matkoista on 20 km tai vähemmän, ja vain 5 % matkoista on niin pitkiä, että autoa tarvitsisi ladata matkan varrella.

Tästä huolimatta uusimmat sähköautomallit omaavat erityisen pitkän toimintamatkan: Tesla Model S kulkee parhaimmillaan yhdellä latauskerralla 650 km, ja BMW iX -mallissa toimintamatka on 521 km. Edullisempi malli, esimerkkinä Nissan Leaf, kulkee n. 240 km ennen kuin sitä tarvitsee ladata uudelleen – paljon enemmän kuin useimmilla kuskeilla on tarvetta ajaa yhdeltä istumalta. Lisäksi tälläkin hetkellä sähköautotoimijat kilpailevat keskenään hinnan lisäksi toimintamatkalla, ja yhä useampi ajoneuvo yltää jo lähes 500 km WLTP-toimintamatkaan.

4. Sähköautot ovat turvallisempia

Ensinnäkin on hyvä huomata, että turvallisuus on suhteellista – ajaminen ei voi koskaan olla täysin riskitöntä. Sähköautoilu tuo kuitenkin mukanaan merkittäviä turvallisuustekijöitä kuljettajalle ja matkustajille.

Sähköautoissa ei luonnollisesti ole ollenkaan polttomoottoria, vaan akku ja sähkömoottori. Useimmissa sähköautoissa akku on osa alustan rakennetta. Tämä jakaa voimansiirron huomattavasti tasaisemmin ajoneuvoon, mikä on hyödyllinen asia esimerkiksi kolaritilanteissa. Tämän suunnittelun mahdollistaman alemman painopisteen ansiosta sähköautot eivät esimerkiksi pääse pyörimään ulos ajoradalta kolaritilanteissa tai kaatuessa.

Sähköautot käyttävät regeneratiivista jarrutusta. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ajoneuvon vauhti hidastuu heti, kun kuljettaja nostaa jalkansa kaasupolkimelta. Nopeasti tapahtuvassa tilanteessa regeneratiivinen jarrutus sallii auton hidastaa vauhtia ennen kuin autoilija on aktiivisesti päättänyt jarruttaa. Käytännöllisyyden lisäksi tämä on tärkeä turvaominaisuus, sillä se lyhentää jarrutusmatkaa ja vähentää törmäyksen todennäköisyyttä. Jarrua tulee tietenkin edelleen käyttää, mutta useat kuskit ovat kertoneet hyödyntävänsä tätä ominaisuutta monissa olosuhteissa jarrun sijaan.

5. Sähköautolla ajaminen voi olla edullisempaa

Tyypillinen sähköauto kulkee 70 kilometriä yhden euron latauksella – eli neljä kertaa pidemmälle kuin vastaava polttomoottoriajoneuvo kulkisi samalla hinnalla. Suurin syy tähän on sähköautojen parempi energiatehokkuus: ne muuntavat 59-62 % energiasta liikkeeksi, kun taas polttomoottoriajoneuvot vain 17-21 %. ​ Lisäksi esimerkiksi kotilatauspisteet voivat vaikuttaa merkittävästi sähköautoilusi kuluihin, jos lataat useammin kotona kuin julkisissa latauspisteissä. Lisäksi joissain tapauksissa kodin sähkön hinta saattaa olla huomattavasti edullisempaa suhteessa bensan hintaan tankkauspisteillä.

Lataa oppaamme

Ennen sähköauton hankintaa sinun tulee kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten ja missä aiot tulevan autosi ladata.

Olemme koonneet kolme lyhyttä opasta, joiden avulla voit tutustua sähköautoihin ja erilaisiin latausvaihtoehtoihin.

Lataa oppaat täältä
Julkaistu 19. maaliskuuta 2024
Oliko tästä artikkelista apua?

19. maaliskuuta 2024
Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Autoilun vinkit
Mitä tulee huomioida ennen käytetyn auton ostoa?25 huhtikuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 1 min
Autoilun vinkit
Mikä auton käyttövoima on ympäristöystävällisin?08 toukokuu 2020 - Artikkelin lukuaika: 1 min
Sähköinen autoilu
Havaintoja ladattavan hybridiauton käytöstä16 elokuu 2019 - Artikkelin lukuaika: 2 min