Yrityspäättäjä: tunnetko autokantanne todelliset kustannukset?

Artikkelin lukuaika: 2 minAutoilun vinkit
Tiedät jo varmasti, että autoilun kustannukset ovat nousseet, ja nousevat edelleen. Mutta tiesitkö, että kustannuksiin voi vaikuttaa? Me autamme!
Jaa tämä artikkeli

Kuinka vaikuttaa autokannan kustannuksiin? Kaikki lähtee yrityksesi oman autokannan todellisten kustannusten tunnistamisesta. Autokantasi voi pitää sisällään henkilöautoja- tai tuotantoautoja – lainalaisuudet ovat samat.

1. Mistä todelliset autokannan kustannukset koostuvat?

Oli yrityksesi autokanta sitten itse rahoittamanne, tai ulkoistettu rahoitus- tai leasingyhtiölle, autokannan kustannukset ovat paljon muutakin kuin pelkkä niiden hankintahinta.

Todellisia kustannuksia määritettäessä on otettava huomioon koko auton elinkaari: kuinka paljon auton käyttöön ja huoltoon kuluu rahaa? Miten ja kenen toimesta näitä asioita hoidetaan? Jos autojen myynti ja jälleenmyyntiarvo on yrityksen vastuulla, ratkaisevaa kokonaiskustannusten kannalta on, miten ja mihin autot myydään. Miten varmistetaan, että käytetyistä autoista saadaan paras mahdollinen hinta markkinoilta?

  1. Autokannan kustannuksiin kuuluvat ainakin:

2. Miten todelliset kustannukset voi saada selville?

Ensimmäinen askel työmäärän selvittämisessä on lukujen kaivaminen esiin kustannuslajeittain.

Selvitä ainakin nämä kustannuslajit autoilun kuluja kartoittaessasi:

Kustannusten kaiveleminen eri järjestelmistä yhteen nippuun on usein hankalaa ja aikaa vievää. Lisäksi se vaatii myös osaamista autoilusta, jotta tarvittavat tiedot saadaan kasattua. Pohdi, onko yrityksessäsi mahdollista tehdä aikainvestointi tähän työhön, ja löytyykö teiltä riittävää osaamista.

3. Miten autokannan kustannuksia voi lähteä alentamaan?

Selvitä nykyiset autokantasi kustannukset, niin olet jo pitkällä.

Tarkastele myös nykyisten autojen käyttöä, varsinkin tuotanto-autokannan osalta. Ovatko rengaspaineet optimaaliset? Eiväthän autot aja turhalla lastilla, ja näin kuluta polttoainetta tarpeettoman paljon?

Tiedolla johtaminen on valtaa – harkitse rohkeasti kumppanin käyttöä.

Tieto autokannan kokonaiskustannuksista on edellytys sille, että kuluja voidaan hallita ja eri vaihtoehtoja ylipäätään vertailla. Tiedolla johtaminen on valtaa. Kiistattomat faktat puhuvat puolestaan ja teette päätökset tietoon ettekä ”mutuun” perustuen.

Joskus oikean tiedon etsintä ja kaivaminen voi kuitenkin olla haasteellista, siihen ei löydy aikaa tai asiantuntemusta. Ehkä yrityksestäsi puuttuu autoilun ja autoalan osaamista, työkaluja tai resursseja. Tällöin kumppani voi auttaa.

Kaipaatko apua kustannusten tunnistamiseen?

Ota meihin yhteyttä! Autamme mielellämme.

Marko Juvonen, Myyntipäällikkö +358 400 111 175 marko.juvonen@drivalia.com

Nestori Leppänen, Myyntipäällikkö +358 458 761 966 nestori.leppanen@drivalia.com

Miten rakentaa onnistunut autopolitiikka? 

Tiedätkö, kuinka paljon yritysautoilu yrityksellesi todella maksaa?

Ainoa tapa pitää kokonaiskustannukset aisoissa on suunnitella ja ohjata autojen hankintaa, käyttöä ja niihin liittyviä henkilöstöpoliittisia kysymyksiä etukäteen niin hyvin kuin mahdollista. Tätä kutsutaan autopolitiikaksi.

Maksuton oppaamme antaa sinulle eväät onnistuneen autopolitiikan rakentamiseen.

Julkaistu 23. maaliskuuta 2023
Oliko tästä artikkelista apua?

Artikkeliin liittyviä aiheita
23. maaliskuuta 2023
Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Autoilun vinkit
5 vinkkiä fleet managereille autoalan murroksen keskellä29 marraskuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 2 min
Asiantuntijablogi
Asiantuntija bloggaa: Kokemuksia sähköautoilun aloittamisesta28 kesäkuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 2 min
Autoilun vinkit
Miltä kuulostaisi sujuvampi arki? Autokannan hallinnoinnin ulkoistaminen tuo kustannussäästöjä ja helpotusta arkeen30 syyskuu 2022 - Artikkelin lukuaika: 2 min