Tuo tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä yritysautoilun kustannuksiin

Artikkelin lukuaika: 3 minAutoilun vinkit
Mistä kaikesta yritysautoilun elinkaarikustannukset oikein muodostuvat? Entä miten löydät helpoiten säästöjä? Opi hallitsemaan autokantasi kustannuksia ja tuo tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä yritysautoiluun.
Jaa tämä artikkeli

Yritysautoilun elinkaarikustannukset

Yritysautoilun todelliset kustannukset voivat olla yllättävänkin hankala kartoittaa. Niitä ajatellessa tulee helposti mietittyä pääsääntöisesti arkisia autoilun asioita. Mitä autokaupan hintalapussa lukee? Kuinka paljon bensaa kukin auto syö?

Huomattava määrä autoilun kulueristä sijoittuvat kuitenkin vasta myöhemmälle auton elinkaaressa. Yrityksen autokantaa ja -politiikkaa suunnitellessa onkin siksi helppo eksyä kokonaiskustannusajattelusta ja perehtyä asiaan liian pintatasoisesti. Ja koska emme halua sinun välttyvän kustannussäästöiltä tai turhautuvan epätehokkaisiin hallintamalleihin, katsotaan seuraavaksi mistä yritysautoilun elinkaarikustannukset oikein muodostuvat.

Auton elinkaarikustannukset muodostuvat suurimmilta osin neljästä kategoriasta: arvonalenemasta, käyttökustannuksista (huollot, vakuutukset, jne.), käyttövoimakustannuksista ja hankintahinnan rahoituksesta. Pääpiirteittään ne jakautuvat näin:

Käymme läpi tässä artikkelissa yritysautoilun kolme suurinta kustannuskategoriaa ja avaamme benchmark-datastamme paljastuneet parhaat säästötavat.

Auton arvonalenema

Arvonalenema on abstrakti kuluerä, joka kuvastaa auton osto- ja jälleenmyyntihinnan eroa. Huomattavasti suurimpana kulueränä se myös tuottaa eniten hankaluuksia yritysten kustannuslaskelmissa ja on helppo arjen konkreettisempien kustannusten ohella unohtaa. Eri merkit ja mallit säilyttävät arvonsa eri tavoin ja niitä kartoittaessa ei ole huono idea turvautua ammattilaisiin joilta löytyy vuosikymmenten takaista toteutunutta dataa.

Näin säästät arvonalenemasta: Mitä tarkemmin osaat autojen ostohetkellä arvioida eri merkkien ja mallien arvonaleneman, sitä enemmän säästöjä löydät. Tästä syystä kattava, tarkoituksenmukainen autopolitiikka on arvonalenemasäästöissä luotettavin ystäväsi. Ostohetken jälkeen arvonalenema toteutuu arviosi pätevyydestä riippumatta ja vaikuttamismahdollisuutesi ovat hyvin rajalliset.

Drivalian vinkki: Tosin jos auton hankkii leasing-sopimuksen turvin, voi tämän merkittävimmän kuluerän ja päänvaivan jättää kokonaan leasing-partnerin huolehdittavaksi. Auton arvonalema on suurin yritysautoilun riski, jonka voit yritysleasing-sopimuksella ulkoistaa.

Käyttökustannukset

Käyttökustannuksiin lukeutuu useita juoksevia kuluja, jotka ovat yksittäin suhteellisen yksiselitteisiä. Vakuutukset, verot, huollot, korjaukset, renkaat ja niiden säilytys – kaikki nämä kulut ovat autokannan hallitsijoille kivullisenkin tuttuja. Niiden kartoittamista hankaloittaa ensisijaisesti kuluerien monilukuisuus ja tästä kantautuvien muuttujien kirjo.

Näin säästät käyttökustannuksista: Yksi huomattavimmista käyttökustannuksien säästökohdista onkin siis aika. Kuluerien kilpailuttaminen ja valvominen voivat viedä kohtuuttoman pitkään, etenkin jos vastuuhenkilönne hoitaa autoasioita muiden töidensä ohella. Mitä nopeammin ja selkeämmin pysyt kartalla autokantasi juoksevista käyttökustannuksista, sitä tehokkaammin pystyt keskittymään liiketoimintasi ydinasioihin.

Yritysautoilun ulkoistuskumppanit pystyvät usein myös tarjoamaan soviteltuja, yleisiä markkinoita halvempia huolto- ja vakuutussopimuksia. Asiansa osaavan kumppanin suurin kustannushyöty tulee kuitenkin helpoista, selkeistä ja nopeista kustannustenhallintaprosesseista, jotka säästävät aikaa ja helpottavat erityisesti erikoistilanteiden selvittämistä.

Käyttövoimakustannukset

Käyttövoimakustannus, eli polttoaineisiin ja/tai sähköön menevät kulut, on kulueränä mutkaton ja helposti laskettavissa ajoneuvojen suunniteltujen ajokilometrien perusteella. Niiden vaikutusta autoilun kokonaiskustannuksiin kuitenkin usein aliarvioidaan, varsinkin eri käyttövoimilla käyvien autojen vertailuissa.

Näin säästät käyttövoimista: ​Kustannusnäkökulmasta, käyttövoima kannattaa lähtökohtaisesti suunnitella kunkin auton käyttötarkoituksen mukaan. Näin löydät merkittävimmät säästöt, kun maksat optimaalisen hinnan jokaisesta ajokilometristä.

Suuremman hintalapun ja arvonaleneman omaava sähköauto saattaa esimerkiksi hyvinkin olla elinkaarikustannuksiltaan halvempi vaihtoehto kuin vastaava, bensiinikäyttöinen auto. Pääsääntöisesti kotilatauspisteellä, pörssisähkön hinnalla ladatulla sähköautolla on huomattavasti vähäisemmät käyttövoimakustannukset. Näillä verrannollisilla säästöillä voit kurota yllättäviäkin kustannuseroja kiinni samalla kun edistät yrityksesi ympäristötavoitteita.

Kohti tehokkuutta ja läpinäkyvää kustannustenhallintaa

Poikkeuksetta, yritysautoilun kustannusten alentaminen on pitkäjänteistä työtä, jossa isoimmat säästöt löytyvät jo suunnitteluvaiheessa. Autopolitiikkasi tulee pitkälti määrittämään autokantasi elinkaarikustannuksien suuruuden. Mitä paremmin pystyt ennen ostohetkeä vertailemaan eri ajoneuvojen elinkaarikustannuksia ja sopivuutta yritysautoilun tarpeisiisi, sitä järkevämpään kokonaishintalappuun päädyt.

Ja kaupan päällisenä saat toki myös tehokkaan, läpinäkyvän autokannan, joka todella palvelee liiketoimintasi ydintarpeita. Ei huonompi diili.

Helpota autovalintojasi Drivalian kanssa

Näin monien muuttujien pyörittely käy ihan omasta työstään, ja me teemme sen mielellämme puolestasi. Sinun ei tarvitse jäädä yksin autoiluvalintojesi kanssa.

Me Drivalialla haluamme auttaa sinua löytämään oikean autoilu- ja rahoitusratkaisun yrityksellenne ja siellä työskenteleville ihmisille. Olemme yli 25 vuoden kerryttäneet dataa haastavista yritysautoilun kysymyksistä, jotta voimme tarkasti arvioida autokantasi todelliset elinkaarikustannukset ja löytää puolestasi järkevimmät säästökohteet.

Haluatko tukea autokantasi suunnitteluun? 

Asiantuntijamme vastaavat mielellään kysymyksiisi.

Petri Todorovic +358 40 6204 682 petri.todorovic@drivalia.com

Nestori Leppänen +358 45 8761 966 nestori.leppanen@drivalia.com

Marko Juvonen +358 40 0111 175 marko.juvonen@drivalia.com

Julkaistu 16. huhtikuuta 2024
Oliko tästä artikkelista apua?
16. huhtikuuta 2024
Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Autoilun vinkit
Näin vastuullinen edelläkävijäyritys rakentaa autopolitiikkansa 27 marraskuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 1 min
Autoilun vinkit
Yrityspäättäjä: tunnetko autokantanne todelliset kustannukset? 23 maaliskuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 2 min
Autoilun vinkit
Slowing down the drivers of cost08 syyskuu 2022 - Artikkelin lukuaika: 4 min