Näin Suomi yritysautoilee – benchmark-dataa leasing-ratkaisuista

Artikkelin lukuaika: 2 minAutoilun vinkit
Yritysautoilu on vakiintunut osa suomalaista yritystoimintaa. Mutta millaisia autoja yritykset hankkivat ja miten? Näitä asioita olemme benchmark-datastamme huomanneet.
Jaa tämä artikkeli

Yritysautoilu on entistä monimutkaisempaa. Valintoja on monia ja samalla tuntuu, että mahdollisten virhekohtien määrä vain kasvaa. Miten kukaan voi olla täysin varma yrityksensä autovalinnoista?

Kun oma pöytä tuntuu pursuavan yli, on usein hyvä vilkaista muiden pöytiin ja katsoa miten he ovat ratkaisseet omat, samankaltaiset hankaluutensa. Katsotaanpa siis miten suomalaiset yritykset hoitavat autoasiansa ja mitä voimme heidän esimerkeistään oppia.

Nostamme tässä artikkelissa esiin dataamme ja kokemukseemme, sekä Autoalan Tiedotuskeskuksen 2023 vuosiraporttiin, perustuvia havaintoja suomalaisten yritysten autoilutavoista ja -ratkaisuista.

Näin Suomi datamme perusteella yritysautoilee.

Yritysautoilun määrä pysyy tasaisena

Työsuhdeautoja oli Verohallinon tilastojen mukaan Suomessa noin 72 000 vuonna 2021. Määrä on pysynyt hyvinkin tasaisena viime vuosina ja auto työsuhde-etuna näyttää säilyttävän arvonsa työntekijöiden silmissä.

Yritysten osuus uusista autohankinnoista on kasvanut lähes 50-prosenttiin kokonaishankinnoista. Vuonna 2023 yrityksille ensirekisteröityjen autojen määrä nousikin miltei viime vuosikymmenen keskiarvon tasolle, kääntäen edellisten vuosien laskevan kehityksen. Tämän voisi ainakin osittain selittää autojen komponenttipulan helpottuminen ja korkokehityksessä näkyvät mahdolliset huojennukset.

Käyttövoima: Sähköautot suosiossa

Suomalaiset yritykset suosivat enemmissä määrin sähköautoja: joko täyssähköisiä tai hybridejä. Vuonna 2023 ensirekisteröityjen työsuhdeautojen käyttövoimajakauma piirtyi pääpiirteittäin näin:

Suomalaisten yritysautoilun sähköistymistä on hyvin todennäköisesti nopeuttanut vuoden 2021 alussa voimaan tullut verovähennys, joka jatkuu vuoteen 2025 asti. Yritysautoilun yleisellä vihreällä siirtymällä voi myös olla tekemistä jakauman kanssa.

Rahoitus: Yritysleasing kasvussa, omistus pysyy tasaisena

Yritysleasing on vakiintunut rahoitusmuotona ja näkee vakaata kasvua suomalaisten yritysten keskuudessa. Sen osuus yrityksille ensirekisteröityjen henkilöautoista on noussut noin 55-prosentista 64-prosenttiin vuodesta 2019 vuoteen 2023.

Yritykset omistivat vielä noin 22 % autoistaan vuonna 2023 ja loput noin 14 % autoista rahoitettiin osamaksulla. Näiden kahden rahoitusmuodon osuudet kotitalouksien ja yritysten yhdistetyissä ensirekisteröinneissä – eli absoluuttisessa automäärässä – ovat pysyneet hyvinkin tasaisina viime vuosina. Pelkän yritysautoilun kontekstissa omistus ja osamaksu ovat kuitenkin suhteessa vähentyneet leasing-ratkaisujen yleistyessä.

Yritysleasing-ratkaisuilla haetaan helpotusta autovalintoihin

Yritysleasing on suomalaisille yrityksille lähtökohtaisesti autoilun suurimpien riskien ulkoistamista. Enemmissä määrin yritykset eivät kuitenkaan etsi ainostaan vaihtoehtoista, vähempiriskistä rahoitusmuotoa, vaan kokonaisvaltaista autoilunulkoistuskumppania. Sellaista kumppania, joka auttaa pitämään yrityksen autopolitiikan ajan hermoilla ja osaa neuvoa kotilatauslaitteiden asennuksista.

Kustannusten nousu, käyttövoimien suurenevat vaikutukset ja raportoinnin tarpeen lisääntyminen ovat tehneet yritysautoilusta monimutkaisempaa kuin se on aiemmin ollut. Eikä se nyt ikinä kauhean yksinkertaista ollutkaan.

Yrityksien on siksi monesti helpompi ulkoistaa hankalimmat autovalinnat osaavalle yritysleasing-kumppanille muiden riskien ohella. Näin yritykset hyötyvät leasing-kumppaninsa keräämistä yleisesti hyviksi nähdyistä toimintamalleista, samalla kun voivat itse keskittyä liiketoimintansa ydintoimintoihin.

Etsitkö helpompia autoiluvalintoja?

Huoltoleasing-palvelulla voit niputtaa kaikki yrityksesi autoilun kustannukset yhdelle samansuuruiselle laskulle kerran kuussa. Ja samalla saat autoilun ammattilaisilta tukea autopolitiikkasi suunnitteluun ja ylläpitoon.

Oppaamme kertoo selkein esimerkein, miksi leasing sopii kaiken kokoisille autokannoille.

Lataa huoltoleasing-opas
Julkaistu 12. huhtikuuta 2024
Oliko tästä artikkelista apua?
12. huhtikuuta 2024
Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Tiedotteet
Drivalia Lease Finland aikoo kasvattaa volyyminsa 30 000 autoon lähivuosien aikana19 syyskuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 1 min
Tiedotteet
Muutoksia RFID-tunnisteen käytössä K-Lataus -asemilla29 maaliskuu 2023 - Artikkelin lukuaika: 1 min
Tiedotteet
Sähköautoillen.fi - uudesta verkkopalvelusta tietoa sähköautoilusta20 kesäkuu 2022 - Artikkelin lukuaika: 2 min